توجه به تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نوپا
ممکن است شما نیز متوجه شده باشید که دندان های فرزندتان آنطور که باید سفید به نظر نمی رسد. مشاهده هرگونه علائم تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان می تواند نگران کننده باشد. دلایل متعددی سبب می شود که دندان های کودکان نوپا و نوزادان تغییر رنگ دهد. توجه نکردن به تغییر رنگ دندان ها یا پوسیدگی آنها، در برخی مواقع می تواند بر روی دندان های دائمی نیز تاثیر بگذارد. پس مهم است که این مورد بررسی شده و تحت درمان قرار بگیرد. البته باید قبل از اقدام به راه حل و درمان، علت آن را کشف کنید.
دلایل تغییر رنگ دندان در نوزادان
دلایل مختلفی از جمله پزشکی، مادرزادی یا ناشی از سبک زندگی سبب تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان می شوند. از جمله این دلایل می توان به موارد زیر اشاره داشت.
مصرف فلوراید
یکی از مهمترین دلایل تغییر رنگ دندان در نوزادان، مصرف فلوراید است. فلوراید نوعی ماده ضروری است که موجب کاهش پوسیدگی دندان می شود و مینای دندان را هم تقویت می نماید. این ماده طبیعی در بیشتر مواد غذایی و نوشیدنی ها از جمله آب وجود دارد. اما هنگامی که نوزادان یا کودکان نوپا، فلوراید را از طریق شیر خشک یا مایعات دیگر، بیش از اندازه مصرف کنند ممکن است بر روی دندان های آنها خطوط سفید یا لکه های قهوه ای ایجاد شود. مطلبی که بهتر است بخوانید: مراقبت های پیشگیرانه و فلورایدتراپی
عدم استفاده درست از مسواک
دیگر دلیل شایع تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نوپا، مسواک نزدن است. اگر کودکان به درستی به دندان های شیری خود توجه نکنند و مسواک نزنند، بر روی دندان های آنها باکتری های پلاک ایجاد می شوند. جمع شدن باکتری های پلاک بر روی دندان، موجب ایجاد لکه و تغییر رنگ دندان ها می گردند. مسواک برقی بهتر است یا دستی؟
مصرف داروهای خاص
مکمل های حاوی آهن و برخی داروها مانند آنتی بیوتیک ها، سبب ایجاد لکه های تیره رنگ بر روی دندان در نوزادان و کودکان می شوند. همچنین آنتی هیستامین ها می توانند موجب تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان شوند. کودکانی که مادران آنها در دوران بارداری و شیردهی از آنتی بیوتیک استفاده نمایند نیز، ممکن است در معرض تغییر رنگ دندان قرار بگیرند.
مینای نازک دندان
عوامل ژنتیکی، بر رشد مینای دندان تاثیرگذار هستند. اگر بر اثر عوامل ژنتیکی، رشد مینای دندان ضعیف باشد تغییر رنگ دندان در نوزادان اتفاق می افتد.
رژیم غذایی سالم
رژیم غذایی نامناسب نیز بر روی لکه دار شدن دندان ها تاثیر می گذارد. اگر کودک نوشیدنی های اسیدی یا آبمیوه و بستنی را بیش از اندازه مصرف کند، مینای دندان هایش از بین می رود و دندان ها تغییر رنگ می دهند. پس می توان گفت که یکی از مهمترین دلایل تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نوپا، استفاده از نوشیدنی هایی با قند بالا است.
پیشگیری از لکه دار شدن دندان نوزادان
راهکارهای متعددی برای پیشگیری از تغییر رنگ دندان در نوزادان وجود دارد. توجه به برخی نکات ساده می تواند از لکه دار شدن دندان ها جلوگیری نموده و سبب درخشان کردن دندان های کودک شود. در اولویت قرار دادن بهداشت درست دهان، به کاهش تغییر رنگ دندان ها کمک شایانی می نماید. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کودک به صورت روزانه، موجب جلوگیری از تجمع لکه های غذا و پلاک بر روی دندان ها می شود. مسواک زدن قبل از خواب و اول صبح، علاوه بر اینکه موجب جلوگیری از ایجاد لکه بر روی دندان ها می شود، برخی لکه های خفیف دندان را نیز بهبود می بخشد.
برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نوپا بهتر است پس از خوردن نوشیدنی هایی با قند زیاد، حتماً تا یک ساعت بعد مسواک مورد استفاده قرار بگیرد. این کار علاوه بر اینکه از فرسایش مینای دندان جلوگیری می کند، می تواند خطر پوسیدگی دندان نوزادان و کودکان را هم کاهش دهد. با تشویق کودکان به خوردن خوراکی های سالم مانند میوه ها و سبزیجات، می توان از تغییر رنگ دندان های آنها پیشگیری نمود. این خوراکی ها علاوه بر اینکه سالم هستند، می توانند به تمیز کردن سطح دندان ها در حین خوردن نیز کمک نمایند.
درمان تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان
زمانی که خانواده ها متوجه تغییر رنگ دندان در نوزادان شوند، اولین قدم تعیین وقت ملاقات با دندانپزشک اطفال است. دندانپزشک پس از معاینه کامل دندان ها می تواند تشخیص دهد که آیا نیاز به درمان پزشکی دارد یا خیر. بیشتر دندانپزشکان اطفال پیشنهاد می دهند تا زمانی که دندان های دائمی کودک رویش پیدا نکرده است، از درمان های سفید کننده خودداری شود. سفید کننده ها همان بلیچینگ های حرفه ای هستند که بر روی سطح دندان قرار می گیرند و موجب کمرنگ تر شدن لکه ها می گردند. اما بیشتر پزشکان آن را برای دندان های شیری توصیه نمی کنند. پیشنهاد میشه حتما مطلب انواع روکش های دندان شیری کودکان رو مطالعه کنید.
یکی دیگر از راهکارهای درمانی برای کاهش تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان، استفاده از روکش دندان است. این روکش ها برای کودکانی که دارای لکه های عمیق و تیره رنگ بر روی سطح دندان هستند، توصیه می شوند. البته باید بدانید که روکش ها بر روی سطح دندان قرار می گیرند و نیاز به نگهداری مداوم دارند. به همین دلیل هم پس از انجام این کار، باید مراقبت از دندان ها با دقت بیشتری انجام شود. استفاده از روکش ها بر روی سطح دندان، علاوه بر سفیدی دندان ها موجب سالم ماندن آنها نیز می گردد. به همین دلیل هم بیشتر خانواده ها برای کاهش تغییر رنگ دندان های کودک خود، ترجیح می دهند از روکش استفاده نمایند.
بدون نظر