دلایل خراب شدن دندان شیری کودکان

امتیاز دهید

اهمیت دندان شیری کودکان

پوسیدگی و خراب شدن دندان موردی نیست که فقط بزرگسالان آن را تجربه کنند؛ نوزادان نیز ممکن است به پوسیدگی دندان دچار شوند. بنابراین باید دلایل خراب شدن دندان شیری کودکان و نوزادان را بررسی نمود و سپس آن را درمان کرد. ممکن است شما نیز فکر کنید که دندان‌ های شیری اهمیتی ندارند، چرا که پس از مدتی می‌ ریزند. اما باید بدانید که دندان‌ های شیری به خوب جویدن غذای کودک، کمک می‌ کنند و در رشد گفتاری آنها نقش بسزایی دارند. همچنین دندان‌ های شیری در رشد دندان‌ های دائمی سالم، در هنگام بزرگسالی نیز بسیار مهم هستند. بنابراین خراب شدن دندان های شیری کودکان و پوسیدگی آن‌ ها، در سلامت دهان و دندان در بزرگسالی نیز تاثیر می‌ گذارند.

برخی از دلایل خراب شدن دندان شیری کودکان

بعضی از مادران نوزادان و کودکان خود را با یک بطری شیر یا آبمیوه به رختخواب می‌ فرستند. لازم است بدانید این عادت نادرستی است، چرا که می‌ تواند یکی از دلایل مهم خراب شدن دندان شیری کودکان باشد. حفره‌ های روی دندان شیری، توسط قند و باکتری‌ های موجود در دهان ایجاد می‌ شوند.

باکتری‌ های قند که در نوشیدنی‌ ها و در برخی مواقع در شیر مادر وجود دارند، در دهان تبدیل به اسیدی می‌ شوند که مینای دندان را تحت تاثیر قرار داده و به آن آسیب می‌ رسانند. به خاطر اینکه مینای دندان شیری در کودکان خیلی ظریف تر از دندان‌ های بزرگسالان است، باکتری‌ ها بسیار آسان‌ تر بر روی دندان حفره ایجاد می‌ کنند.

همچنین والدین می‌ توانند باکتری‌ هایی که باعث خراب شدن دندان شیری کودکان می‌ شوند را از طریق بزاق خود، به کودکان انتقال دهند. برای مثال برخی از مادرها اقدام به تمیز کردن پستانک کودک یا آزمایش سردی غذا، با دهان خود می‌ نمایند. زمانی که کودکان به درستی دندان‌ های خود را مسواک نمی‌ زنند نیز، دندان‌ های آنها دچار پوسیدگی می‌ شود. بنابراین آموزش فرایند درست مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به کودکان، تا حد زیادی از خراب شدن دندان آنها جلوگیری می‌ کند.

عواقب خراب شدن دندان شیری کودکان

از آنجایی که خراب شدن دندان شیری کودکان همیشه با درد همراه نیست، تشخیص اینکه کودک دارای دندان خراب است یا خیر کمی دشوار می‌ باشد. در ابتدا، کودکان ممکن است هیچ گونه علامت یا نشانه‌ ای نداشته باشند؛ اما با پیشرفت پوسیدگی و خرابی دندان برخی موارد را تجربه می کنند. علائمی مانند:

  • حساسیت دندان
  •  متورم شدن دهان
  • احساس درد در زمان گاز گرفتن
  • درد به هنگام خوردن نوشیدنی‌ های گرم یا سرد
  • ایجاد حفره در دندان کودکان
  • لکه‌ های سفید یا لکه‌ های تیره بر روی دندان‌ ها

در صورت عدم درمان پوسیدگی و خراب شدن دندان شیری کودکان، درد آنها بدتر شده و پوسیدگی دندان نیز بیشتر می‌ شود. هنگامی که پوسیدگی به لایه‌ های عمیق‌ تر دندان کودک نفوذ پیدا کند، در پایان منتهی به درد شدید، دشوار شدن خوردن و جویدن یا کشیدن دندان می‌ شود. برای پیشگیری از این امر بهتر است که دندان‌ های شیری کودکان، هر ۶ ماه یکبار توسط دندانپزشک اطفال تحت بررسی قرار بگیرند.

روش های درمانی پس از خراب شدن دندان شیری کودکان

هنگامی که والدین برای بررسی پوسیدگی دندان شیری کودکان و یا درمان آنها به دندانپزشک مراجعه می‌ کنند، می‌ توانند از گزینه‌ های درمان نیز مطلع شوند. البته روش درمان پوسیدگی دندان، با تشخیص پزشک مشخص می‌ شود. اما از روش‌ های متداول درمان پس از خراب شدن دندان شیری کودکان، می‌ توان موارد زیر را مثال زد.

پر کردن دندان

یکی از روش‌ های رایج درمانی موثر برای کاهش پوسیدگی دندان‌ ها، پر کردن حفره‌ های کوچک با استفاده از مواد مخصوص است.

روکش‌ کردن دندان

این روش برای زمانی مناسب است که خرابی دندان شیری کودکان، بسیار زیاد شده باشد و خطر ایجاد حفره‌ های عمیق‌ تر بر روی دندان نیز وجود داشته باشد. با روکش کردن دندان، می‌ توان حفره‌ های ایجاد شده کوچک را پوشاند و از دندان باقیمانده در برابر آسیب بیشتر، محافظت نمود.

عصب کشی کانال‌ های ریشه دندان

حفره‌ های عمیق ایجاد شده بر روی دندان، می‌ توانند تا عصب دندان کودک گسترش پیدا کنند. در این زمان دندانپزشکان اطفال با عصب کشی کانال‌ های ریشه دندان کودک، سبب جلوگیری از درد و کاهش خطر عفونت می‌ گردند.

کشیدن دندان

در نهایت روش پایانی، در صورتی که دندان کودک قابل ترمیم نباشد کشیدن آن است. دندانپزشکان اطفال با تخصص داشتن در این زمینه، به راحتی می‌ توانند دندان را از محل خود خارج نمایند.

راهکارهای سالم نگه داشتن دندان شیری

برای جلوگیری از خراب شدن دندان شیری کودکان، بهتر است آنها بدون بطری شیر خشک و شیر مادر به رختخواب بروند. همچنین در استفاده از پستانک، قاشق و فنجان نیز باید با احتیاط عمل کرد؛ چرا که قرار دادن هر یک از آنها در دهان خود و سپس قرار دادن آن در دهان کودک، می‌ تواند سبب پوسیدگی دندان آنها شود. تمیز کردن دهان و دندان‌ های کودکان پس از هر وعده غذایی، با استفاده از مسواک یا یک پارچه مرطوب به سالم ماندن دندان‌ های شیری کودکان کمک بسیاری می‌ نماید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *