اگر دقت کنید، سطح بالایی دندان‌های آسیاب از شیارهای عمیق و باریک (فیشورها) و حفره‌های ریزی تشکیل شده است. این مسئله آن‌ها را در معرض خطر پوسیدگی قرار می‌دهد، زیرا دسترسی به فیشورها با مسواک دشوار است و امکان باقی ماندن ذرات غذا و ایجاد پلاک‌های دندانی در آنجا وجود دارد. به‌همین‌دلیل دندانپزشکان توصیه می‌کنند که در کنار مسواک زدن، نخ‌دندان کشیدن، برخورداری از یک رژیم غذایی سالم و فلورایدتراپی، حتما فیشورسیلنت نیز برای دندان‌های شیری و دائمی کودکان انجام شود. در کلینیک دندانپزشکی اطفال دکتر سحر سیاح پور این خدمات بر روی دندان ها انجام می شود و متخصص دندانپزشکی اطفال خدمات فیشورسیلنت را بر روی دندان های کودکان انجام می دهد.

فیشورسیلنت چیست؟

در واقع فیشورسیلنت یا شیارپوش، پوشش سختی است که این شیارها و گودال‌ها را می‌پوشاند. در نتیجه به طور قابل توجهی، از گیر افتادن غذا و پلاک در دندان جلوگیری کرده و خطر پوسیدگی و نیاز به پر کردن دندان‌های شیری در آینده را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، با صاف کردن سطح تماس دندان‌های آسیاب با غذا، تمیز کردن آن‌ها با مسواک را تسهیل می‌کند. با توجه به اینکه کودکان دقت عمل زیادی در فرآیند مسواک زدن ندارند!

اگرچه بعضی از والدین به‌دلیل هزینه فیشورسیلنت یا عدم همکاری کودک تمایل زیادی به انجام آن ندارند، اما بهتر است بدانید که هزینه انجام این روش پیشگیرانه، به‌صرفه‌تر از درمان پوسیدگی یا کشیدن دندان است.

جنس انواع فیشورسیلنت

در حال حاضر از دو ماده سیمان گلاس آیونومر (GIC) و رزین به‌عنوان فیشورسیلنت استفاده می‌شود. اگرچه نوع اول پلاستیکی و همرنگ دندان است اما خیلی استحکام ندارد و احتمال نفوذ باکتری‌ها به زیر آن وجود دارد. معمولا برای پوشش دائمی دندان‌های آسیاب از فیشورسیلنت رزینی (اکریلیک) استفاده می‌شود. زیرا استحکام و طول عمر بیشتری دارد.

ازآنجایی‌که فرآیند نصب فیشورسیلنت رزینی پیچیده‌تر است و زمان بیشتری می‌گیرد، معمولا دندانپزشکان متخصص اطفال ترجیح می‌دهند برای کودکان کم سن‌ و سال که همکاری نمی‌کنند، از سیمان گلاس آیونومر به‌صورت موقت استفاده شود. دکتر سحر سیاح پور، متخصص دندانپزشکی کودکان با صبوری و دقت و با تخصص بالا عمل فیشورسیلنت را با دقت خاصی انجام میدهد.

نحوه نصب فیشورسیلنت

روند نصب این پوشش بدون درد و غیر تهاجمی است. به‌همین‌دلیل نیاز به استفاده از هیچ سوزنی یا تزریق ماده بی‌حسی ندارد. کل فرآیند ممکن است 30 دقیقه طول بکشد. نصب انواع فیشورسیلنت شامل مراحل زیر است:

  • تمیز کردن سطح دندان. ابتدا دندانپزشک به کمک مته مخصوص اقدام به حذف هرگونه پلاک یا جرم دندانی موجود در شیارهای دندانی می‌کند. وجود آن‌ها مانع از چسبندگی فیشورسیلنت به دندان می‌کند.
  • خشک کردن کامل سطح دندان. دندانپزشک به کمک رول‌های پنبه‌ای و پدهای مخصوص اقدام به تمیز کردن پلاک‌های تراشیده شده و خشک کردن کامل شیارهای حاوی بزاق می‌کند.
  • استفاده از یک محلول ویژه. در این مرحله دندانپزشک از یک محلول برای چسبندگی بهتر فیشورسیلنت به سطح دندان و از بین بردن کامل باکتری‌های موجود در شکاف‌های دندان می‌کند.
  • خشک کردن و نصب فیشورسیلنت. قبل از نصب این پوشش، دندانپزشک از کودک می‌خواهد که دهان خود را بشوید. سپس دوباره فرآیند خشک کردن سطح دندان انجام می‌شود تا فیشورسیلنت بتواند به‌خوبی شیارها و حفره‌ها را پر ‌کند. در نهایت از نور لیزر یا فرانبفش برای سخت شدن و تثبیت مواد رزین استفاده می‌شود.

درصورتی‌که این پوشش بعد از 5 تا 10 سال به‌مرور ضعیف شود یا تصویربرداری با اشعه ایکس علائمی از پوسیدگی دندان در زیر آن نشان دهد، باید برداشته و دوباره ترمیم شود. بنابراین مراجعه منظم به دندانپزشکی کودکان ضرورت دارد.

سخن آخر

اگر کودک شما از نظر دندانپزشک مستعد پوسیدگی دندان است، به‌منظور حفظ دندان‌های آسیاب او (به‌خصوص در سنین 5 تا 6 سالگی) برای انجام فیشورسیلنت اقدام کنید. کلینیک سیاح پور با ارائه خدمات تخصصی در زمینه خدمات دندانپزشکی کودکان می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند. از مشاوره و خدمات عالی آن‌ها بهره‌مند شوید. کلینیک دندانپزشکی اطفال دکتر سحر سیاح پور ، یکی از برترین کلینیک های دندانپزشکی کودکات تهران و در خیابان شریعتی می باشد. ما تمامی خدمات دندانپزشکی اطفال را با بهترین تجهیزات و امکانات برای کودک شما عرضه می کنیم. جهت دریافت نوبت با شماره تماس 22686168-021 تماس بگیرید و یا به بخش رزرو نوبت در سایت مراجعه کرده و نوبت خود را ثبت نمائید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند.