مکیدن شست یک رفتار تسکین‌دهنده و انعکاسی است. در اصل در رحم و قبل از تولد شروع می‌شود. نوزادان و کودکان اغلب این حرکت را پس از تولد نیز ادامه می‌دهند که به آرام کردن آن‌ها در خواب و شرایط استرس‌زا کمک می‌کند.

اما تجربه نشان داده است که مکیدن مداوم و شدید انگشت می‌تواند باعث ناهماهنگی دندان‌های شیری شود. ممکن است روی هم‌ترازی دندان‌های جلویی دائمی، شکل دهان و فک کودک شما نیز تأثیر بگذارد. همچنین می‌تواند کودک شما را در معرض آلودگی باکتریایی و ویروسی قرار دهد. بنابراین بهتر است از سنین پایین مانع از تبدیل شدن این مسئله به عادت، در کودک خود شوید.

معمولا اغلب کودکان در سنین 2 تا 4 سالگی این عادت بد را ترک می‌کنند. اگر کودک شما 4 ساله یا بزرگتر است و هنوز مرتباً در طول روز انگشت شست خود را می‌مکد، با دندانپزشک او برای درمان عادت مکیدن انگشت صحبت کنید. با توجه به اینکه همه کودکان باید از 1 سالگی ویزیت منظم دندانپزشکی را شروع کنند.

عوارض طولانی‌مدت مکیدن انگشت توسط کودکان

مکیدن مداوم انگشت می‌تواند اثرات بدی روی دندان‌ها و دهان کودک داشته باشد. این مسئله به‌دلیل فشار مکرر انگشت روی دندان‌ها، استخوان فک و سقف دهان است. از عوارض جانبی رایج این مسئله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اُوِربایت یا بیرون‌زدگی دندان‌های جلویی از فک و دهان کودک
  • اُپِن بایت که باعث می‌شود دندان‌های فک بالا و پایین در هنگام بسته شدن دهان به هم نرسند و در یک راستا قرار نگیرند
  • تمایل دندان‌های فک پایین به سمت داخل و پشت دهان
  • تغییر در شکل فک که می‌تواند روی هم‌ترازی دندان‌ها و بروز مشکلات گفتاری مانند لکنت زبان تأثیر بگذارد
  • حساس شدن سقف دهان و تغییر شکل آن
  • تحلیل و افتادن زودرس دندان‌های شیری

در صورت عدم درمان عادت مکیدن انگشت تا سن 4 سالگی، با شروع سن 6 سالگی و رویش دندان‌های جدید، این عوارض در دندان‌های دائمی نیز مشاهده می‌شوند.

چگونه می‌توانید به کودک خود برای درمان عادت مکیدن انگشت کمک کنید

در مورد کودکان بزرگتر ممکن است صحبت کردن کافی باشد، به‌خصوص اگر آن‌ها در مورد این مسئله توسط سایر کودکان مورد تمسخر قرار گرفته باشند. در مورد کودکان کوچکتر بهتر است از راهکارهای زیر استفاده کنید:

  • عامل محرک مکیدن انگشت توسط کودک را شناسایی کنید. برخی از کودکان وقتی بی‌حوصله، خسته، مضطرب یا گرسنه می‌شوند شروع به مکیدن انگشت شست می‌کنند. در این شرایط مداخله کنید و اجازه ندهید که مکیدن انگشت به وسیله‌ای برای جلب توجه کودک یا تسکین استرس تبدیل شود.
  • با وعده پاداش کودک خود را ترغیب کنید که این عادت را ترک کند.
  • مدام در طول روز با ملایمت به او یادآوری کنید که این کار را انجام ندهد.
  • از محافظ‌ انگشت شست پلاستیکی با پارچه‌ای برای کنترل بهتر وضعیت کودک خود استفاده کنید.

اگر این راهکارها موثر نبودند، دندانپزشک کودک شما می‌تواند در مورد مکیدن شست با او صحبت کند و او را از آسیبی که ممکن است دچار آن شود مطلع کند برای برخی از بچه ها، گفتگو با دندانپزشک مؤثرتر از صحبت با مادر یا پدر است. دستگاه‌های ارتودنسی متحرک و غیر متحرکی وجود دارند که می‌توان تحت نظر دندانپزشک از آن‌ها برای مختل کردن توانایی کودک در مکیدن انگشت استفاده کرد. حتما در این مورد با یک متخصص ارتودنسی اطفال مشورت کنید.

سخن آخر

می‌توانید با درمان عادت مکیدن انگشت تحت نظر دندانپزشک، از صرف هزینه‌های بیشتر در آینده برای ارتودنسی پیشگیری کنید. کادر حرفه‌ای حاضر در کلینیک سیاح پور، به‌عنوان یکی از بهترین مراکز ارائه‌دهنده خدمات دندانپزشکی کودکان، در این زمینه می‌توانند به شما کمک کنند. این فرصت عالی را از دست ندهید!