جالب است بدانید که دندان‌های شیری کودکان نیز دچار پوسیدگی می‌شوند و در مراحل حاد نیاز به پالپوتومی (عصب‌کشی سطحی) یا پالپکتومی (عصب‌کشی کامل) دارند. پس از انجام این روش‌های درمان عصب نیاز به روش‌های ترمیمی مانند نصب ونیر یا روکش کودکان است. زیرا تجربه نشان داده است که دندان‌های شیری به‌دلیل داشتن سایز کوچک و دیواره‌های ضعیف‌تر، گزینه‌های مقاومی برای حفظ مواد پرکننده نقره یا مواد باندینگ نیستند. به‌خصوص زمانی‌که یک حفره بزرگ در دندان‌ شیری با مواد پرکننده مهرو‌موم می‌شود.

استفاده از یک روکش کودکان مناسب کمک می‌کند تا زمان افتادن طبیعی دندان‌های شیری، ساختار آن‌ها حفظ شود و دچار شکستگی نشوند. در نتیجه احتمال مراجعه مداوم برای درمان مشکلات دندانی به حداقل می‌رسد و نیازی به صرف هزینه‌های زیاد نیست. در حال حاضر دو نوع روکش مخصوص برای دندان‌های شیری وجود دارد که در ادامه به مزایا و معایب هرکدام اشاره خواهیم کرد.

انواع روکش دندان کودکان

اصولا دندانپزشکان برای ترمیم دندان‌های شیری از دو نوع روکش دندان کودکان ، با عنوان روکش استیل ضد زنگ (SSC) و روکش زیبایی (از نوع کامپوزیت یا لمینیت) استفاده می‌کنند.

اگرچه روکش استیل ضد زنگ نقره‌ای‌رنگ است و ظاهر مطلوبی به‌خصوص هنگام لبخند زدن کودک ایجاد نمی‌کند، اما بادوام‌ترین گزینه مورد استفاده برای روکش دندان شیری کودکان محسوب می‌شود. به‌همین‌دلیل، اغلب به‌عنوان تاج برای روکش دندان‌های عقبی (آسیاب) استفاده می‌شود و می‌تواند از حفره‌های بزرگ ایجادشده بعد از عصب‌کشی و تخلیه پالپ دندان، به‌خوبی محافظت کند.

ازآنجایی‌که روکش‌های زیبایی همرنگ دندان‌های طبیعی هستند و ظاهر مناسبی دارند، معمولا برای پوشش نهایی دندان‌های قدامی از آن‌ها استفاده می‌شود. با توجه به اینکه حفره ایجاد شده بعد از درمان عصب این دندان‌ها خیلی بزرگ نیست و استحکام متوسط رزین کامپوزیت یا لمینت سرامیکی پاسخگوی آن است. رزین کاپوزیت ساختار بتونه‌ای‌شکل دارد و به‌راحتی توسط حرکت دست دندانپزشک شکل می‌گیرد.

نکات مورد توجه بعد از نصب روکش دندان

اصولا بعد از نصب انواع روکش، دندان کودک ممکن است برای 2 تا 3 روز نسبت به سرما و گرما حساس شود و ناراحتی خفیفی ایجاد کند. به‌همین‌دلیل، معمولا دندانپزشک داروهای ضد درد مانند استامینوفن تجویز می‌کند.

گاهی اوقات کودک ممکن است شکایت کند که گاز گرفتن مواد غذایی برایش دشوار شده است. این مسئله تا یک هفته اول طبیعی است و به‌مرور با سایش دندان‌ها رفع می‌شود. رعایت بهداشت دهان و دندان ضروری است تا لثه‌های اطراف تاج جدید سریع‌تر به حالت عادی برگردند.

قابل ذکر است که اگر نصب روکش به‌درستی انجام شده باشد، نگرانی از بابت مسواک زدن یا نخ‌دندان کشیدن وجود ندارد، بوی بدی از دهان کودک استشمام نمی‌شود و احتمال گیر کردن مواد غذایی در سطح زیرین روکش وجود ندارد.

سخن آخر

بنابراین استفاده از روکش برای دندان‌های شیری به‌منظور حفظ آن‌ها تا زمان رویش دندان‌های دائمی لازم است. پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاوره کادر حرفه‌ای حاضر در کلینیک سیاح پور، به‌عنوان یکی از بهترین مراکز ارائه‌دهنده خدمات دندانپزشکی کودکان بهره‌مند شوید.