جالب است بدانید که هرکدام از دندان‌های شیری به‌محض ظاهر شدن در 6 ماهگی تا 3 سالگی کودک، در معرض خطر پوسیدگی قرار دارند. شاید به‌همین‌دلیل است که پوسیدگی دندان شیری کودکان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های عفونی دوران کودکی است باید مراقبت های پیشگیرانه دندانپزشکی کودکان صورت گیرد.

بخش زیادی از این مسئله به‌دلیل عدم توجه والدین به بهداشت دهان و دندان کودکان است. پلاک دندانی ترکیبی از میکروب‌ها، غذا و اسید است که به‌مرور باعث بروز پوسیدگی دندان می‌شود. درحالی‌که شستشوی دندان‌ها و نوشیدن آب پیش از خواب، می‌تواند مانع از تشکیل آن شود.

دندانپزشکان توصیه می‌کنند که از زمان رویش اولین دندان شیری تا 1.5 سالگی کودک، هر شب با آب و مسواک انگشتی (یا گاز استریل) دندان‌های کودک تمیز شوند. بعد از این سن می‌توان به اندازه یک دانه برنج از خمیردندان مخصوص کودکان استفاده کرد. جالب است بدانید که از 2 سالگی به بعد می‌توانید هر روز دندان‌های کودک را به شیوه‌ای صحیح نخ دندان بکشید.

در ادامه این مطلب به راهکارهای دیگری از مراقبت‌های پیشگیرانه دندان شیری کودکان مانند فلورایدتراپی و فیشورسیلانت اشاره خواهیم کرد.

عوارض پوسیدگی دندان‌های شیری کودکان

پوسیدگی دندان می‌تواند باعث التهاب یا عفونت بافت حساس پالپ دندان شود. شرایطی‌که منجر به درد شدید دندان و بی‌قراری کودک خواهد شد. درصورتی‌که نیاز به کشیدن زودتر از موعد دندان شیری خراب باشد، ممکن است دندان‌های مجاور آن فضای لازم را برای رویش دندان دائمی اشغال کنند. این مسئله منجر به نامنظم شدن دندان‌های کودک و نیاز به انجام ارتودنسی در سنین نوجوانی خواهد شد.

اصولا افتادن یا کشیدن زودرس دندان‌های شیری باعث بروز مشکلاتی در روند رشد طبیعی فک، گفتار و غذا خوردن کودک می‌شود.

انواع مراقبت‌های پیشگیرانه در دندانپزشکی کودکان

ازآنجایی‌که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، پیشنهاد می‌کنیم علاوه‌بر رعایت بهداشت دهان و دندان کودک به کمک مسواک زدن و رعایت یک رژیم غذایی سالم، هر 6 ماه یکبار مراجعات منظم به دندانپزشکی را نیز فراموش نکنید. مراقبت های پیشگیرانه دندانپزشکی کودکان ، می‌تواند با انجام تکنیک‌هایی، طول عمر دندان‌های شیری را افزایش دهد.

فلورایدتراپی

فلوراید یک ماده معدنی است که علاوه‌بر کمک به تقویت استحکام دندان‌ها در پیشگیری از رشد میکروب‌ها، بروز عفونت لثه و پوسیدگی دندان‌های شیری نیز موثر است.

در طی فلورایدتراپی دندانپزشک این ماده را که به‌صورت ژل، فوم یا وارنیش موجود است، برای چند دقیقه روی دندان‌ها می‌مالد تا به‌خوبی وارد مینای دندان‌ شود. این نوع از مراقبت‌های پیشگیرانه باعث کُند یا خنثی شدن فرآیند خرابی دندان‌های شیری و افتادن زودرس آن‌ها می‌شود.

معمولا برای کودکان زیر 6 سال از وارنیش فلوراید استفاده می‌شود، زیرا ممکن است آن را قورت بدهند و با مشکلات گوارشی مانند اسهال و استفراغ مواجه شوند.

فیشورسیلانت

در این نوع از مراقبت‌های پیشگیرانه دندان شیری، دندانپزشک سعی می‌کند شیارهای دندانی را با یک ماده همرنگ و مقاوم پر کند تا فضای مورد نیاز برای تجمع و تکثیر میکروب‌های فضای دهان و دندان مسدود شود. بدین‌شکل احتمال پوسیدگی و خرابی دندان‌های شیری خیلی کمتر می‌شود.

البته اگر قبل از فیشور دندان کودک دندانپزشک متوجه پوسیدگی‌ خفیفی شود، مطمئنا ابتدا این مشکل رفع می‌شود. امروزه مراجعه دوره‌ای برای انجام خدمات دندانپزشکی فیشورسیلانت، از زمان رویش اولین دندان شیری تا 4 سالگی کودک، بسیار رایج شده است.

سخن آخر

مطمئنا توجه ویژه به همه این مراقبت‌های پیشگیرانه کمک می‌کند تا بدون دغدغه شاهد افتادن طبیعی دندان‌های شیری و رویش منظم دندان‌های دائمی کودک خود باشید. کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر سیاح پور به‌عنوان یکی از مراکز تخصصی ارائه‌دهنده خدمان دندانپزشکی کودکان می‌تواند در این زمینه کمک زیادی به شما کند. این فرصت عالی را از دست ندهید!