کودکان ممکن است در اثر زمین خوردن یا در حین بازی یا فعالیت‌های ورزشی به دندان‌های خود آسیب برسانند. این آسیب ممکن است مربوط به دندان شیری یا دندان دائمی کودک باشد. ازآنجایی‌که ممکن است دندان ترک‌خورده یا تاج آن شکسته شود، در جایگاه خود فرو رود، لق یا به طور کامل از لثه جدا شود، کودک علائمی مانند خونریزی، التهاب، درد یا افزایش حساسیت دندان در ناحیه آسیب‌دیده را تجربه خواهد کرد. اما در این لحظه برای درمان دندان‌های ضربه‌دیده چه باید کرد؟ در ادامه به جزئیات بیشتری از آن اشاره خواهیم کرد.

درمان دندان‌های ضربه‌دیده کودک در خانه

توصیه می‌کنیم از دستورالعمل زیر برای درمان اولیه و مدیریت شرایط پیش‌آمده استفاده کنید:

  • آرام باشید و به کودک خود اطمینان دهید که می‌توانید به او کمک کنید.
  • اگر ناحیه آسیب‌دیده خونریزی دارد، یک تکه گاز استریل کوچک را در محل قرار دهید و از کودک خود بخواهید آن را گاز بگیرد یا با فشار دست محکم در جای خود نگهدارد.
  • برای کمک به کاهش تورم و درد، به کودک خود آب خنک یا یخ برای مکیدن بدهید یا از کمپرس آب سرد استفاده کنید.
  • اگر دندانی شکسته است، تمام تکه‌های جداشده آن را جمع‌آوری کنید. اطمینان حاصل کنید که تکه‌ای از دندان در لب‌ها، زبان یا لثه‌ها قرار نگرفته است.
  • برای پیگیری و مراقبت بیشتر با دندانپزشک کودک خود تماس بگیرید. لبه‌های تیز دندان شکسته نیاز به صاف کردن دارد و ممکن است برای حفظ دندان لق‌شده نیاز به درمان بیشتری باشد.
  • اگر دندان دائمی کودک به طور کامل جدا شده است، به بخش ریشه آن دست نزنید و دندان را از بخش تاج آن بگیرید. بلافاصله دندان را به‌آرامی با شیر بشویید و درون شیر نگهدارید. البته در صورت همکاری کودک، بهتر است دندان را با کمی فشار در حفره اصلی آن در دهان کودک قرار دهید. سپس برای رفتن به دندانپزشکی آماده شوید. می‌توانید از بزاق خودتان یا کودک نیز برای نگهداری دندان استفاده کنید. اخیرا توصیه می‌شود که تا قبل از 12 سالگی، در صورت افتادن دندان‌های شیری نیز برای حفظ آن‌ها تلاش شود.

چرا باید برای درمان دندان‌های ضربه‌دیده به دندانپزشک مراجعه کرد؟

اصولا هرگونه آسیب دندانی که منجر تکه‌تکه شدن یا لق و کنده شدن دندان می‌شود نیاز به ترمیم و درمان دارد. به‌خصوص اگر به‌دنبال آسیب دندان، علائم عفونت مانند تب، افزایش درد، تورم، آبسه یا خروج ترشحات چرکی بروز کرده باشند.

معمولا قبل از شروع درمان دندان‌های ضربه‌دیده، دندانپزشک اگر مشکوک به آسیب بیشتری به دهان یا دندان باشد، برای عکس‌برداری با اشعه ایکس اقدام می‌کند.

شکستگی دندان در بیشتر موارد شکستگی در لایه خارجی مینای دندان و لایه داخلی عاج است. در این شرایط کودک شما ممکن است با خوردن غذا و نوشیدن مایعات سرد احساس درد داشته باشد. معمولا دندانپزشکان از رزین کامپوزیت برای دندان‌های جلو یا روکش‌های فلزی برای دندان‌های عقبی استفاده می‌کنند تا محل آسیب‌دیده را پوشش دهند.

درصورتی‌که آسیب وارد شده به دندان عمیق و نیاز به درمان ریشه داشته باشد، دندانپزشک متخصص کودکان ممکن است وضعیت دندان را با پانسمان موقت تثبیت کند و از شما بخواهد که برای درمان بیشتر به یک متخصص درمان ریشه یا اندودنتیست مراجعه کنید. در مرحله آخر اگر امکان ترمیم و درمان دندان‌های ضربه‌دیده فراهم نباشد، برای کشیدن دندان اقدام می‌شود.

سخن آخر

در حال حاضر با توجه انواع روش درمان دندان‌های ضربه‌دیده تحت نظر دندانپزشک متخصص کودکان وجود دارد. مطمئنا کادر حرفه‌ای حاضر در کلینیک سیاح پور، به‌عنوان یکی از بهترین مراکز ارائه‌دهنده خدمات دندانپزشکی کودکان، می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند.