برای بعضی از والدین تشخیص شرایط اورژانسی که نیاز به توجه فوری دارند با یک شرایط غیر اورژانسی واقعا دشوار است. گاهی اوقات اقدام سریع و مناسب در هنگام مواجهه با مشکلات دندانی کودکان اهمیت بسیاری دارد. بنابراین لازم است که از قبل با انواع درمانهای اورژانس دندانپزشکی کودکان آشنا باشید.
تجربه نشان داده است که شرایطی مانند خونریزی شدید دهان و دندان، بروز آبسه، دندانهای آسیبدیده، از جا در آمده و یا جابجا شده، لثههای متورم، آسیب شدید به فک و بروز دردهای شدید دندانی، جز موارد اورژانسی هستند که نیاز به مداخله فوری دندانپزشک متخصص کودکان دارند. در ادامه این مطلب به جزئیات بیشتری از آن اشاره خواهیم کرد.
در شرایط اورژانس دندانپزشکی کودکان چه باید کرد؟
سعی کنید هنگام مواجهه با شرایط اضطراری زیر سریع عمل کنید و نترسید.
لب یا زبان گازگرفته و در حال خونریزی
محل آسیبدیده را بهآرامی با آب یا سرم شستشو تمیز کنید و از کمپرس سرد برای کاهش یا پیشگیری از تورم استفاده کنید. برای جلوگیری از خونریزی از مقداری گاز و فشار ملایم استفاده کنید. سریع به اورژانس پزشکی مراجعه کنید، شاید نیاز به بخیه زدن باشد.
گیر کردن یک شی تیز در میان دندانها
از نخ یا خلال دندان برای برداشتن جسم گیر کرده استفاده کنید. هرگز از ابزار فلزی یا تیز برای جدا کردن شی گیرکرده استفاده نکنید و مراقب افتادن جسم خارجی به داخل گلوی کودک باشید. اگر نتوانستید، سریعا به دندانپزشکی مراجعه فرمایید.
شکستگی یا ترکخوردگی بخشی از دندان شیری یا دائمی
از کودک بخواهید دهان خود را با آب شستشو دهد. سپس از کمپرس سرد برای کاهش تورم و خونریزی استفاده کنید. سعی کنید قطعه دندان شکستهشده را پیدا کرده و در مقداری شیر غوطه ور کنید. سپس برای درمانهای اورژانس به دندانپزشک متخصص کودکان مراجعه کنید.
افتادن زودرس دندان شیری یا کنده شدن دندان دائمی
اگر دندانی کنده شده است، آن را برداشته و با آب خالی (بدون صابون)و با فشار ملایم بشویید. هرگز به ریشه دندان دست نزنید و از قسمت تاج آن را بگیرید. سپس در صورت امکان، دندان را بهآرامی در حفره خود در دهان کودک قرار دهید. اگر این کار امکانپذیر نیست، دندان را در شیر قرار داده و نزد دندانپزشک ببرید. حتی اگر دندان ازدسترفته یک دندان غیر دائمی (شیری) باشد، باز هم توصیه میشود که آن را بههمراه خود داشته باشید. اگر سریع عمل کنید، میتوانید دندان کودک را نجات دهید.
بروز آبسه و دنداندرد شدید و غیر قابل تحمل
اگر کودک شما از دنداندرد شکایت دارد، دهان او را با آب و مسواک بشویید و دندانها را بررسی کنید تا مطمئن شوید چیزی بین آنها گیر نکرده است چرا که گیر غذایی درد دندان و لثه را تشدید می کند. از قرار دادن قرص آسپرین یا مسکن مستقیماً روی ناحیه آسیبدیده اجتناب کنید، زیرا میتواند باعث آسیب به لثهها شود. مسکنهای کودکان مانند شربت استامینوفن و ایبوپروفن باید بهصورت خوراکی مصرف شوند. فوراً ترتیب یک قرار ملاقات با دندانپزشک متخصص کودکان را بدهید.
شکستگی فک
اگر مشکوک به شکستگی فک فرزندتان هستید، از کمپرس سرد برای کاهش تورم استفاده کنید. برای درمانهای اورژانس، فوراً کودک را به اورژانس بیمارستان ببرید. در بسیاری از موارد شکستگی فک ناشی از ضربه به سر است. ضربات شدید به سر میتوانند خطرناک و حتی تهدیدکننده زندگی باشند و باید کودک از این نظر کنترل شود.
سخن آخر
اگرچه شما میتوانید با محافظت بیشتر از کودک خود مانع از انجام درمانهای اورژانس دندانپزشکی شوید، اما گاهی اوقات شرایط از کنترل خارج شده و بروز حوادث اورژانسی غیر قابل اجتناب است.
در تمام ضربات و حوادث این چنینی ضمن حفظ آرامش، سلامت کلی کودک به شرایط دندانی کودک مقدم است و کودک باید از نظر ضربه به سر، تهوع، استفراغ، خواب آلودگی و نیز ایمنی واکسن کزاز کنترل شود.
کادر حاضر در کلینیک دکتر سیاح پور، بهعنوان یکی از مراکز ارائهدهنده خدمات دندانپزشکی کودکان، در زمینه درمانهای اورژانس میتوانند به شما کمک کنند.